Vervoer in Milaan

Leuk: je bent in Milaan gearriveerd. Maar hoe ga je jezelf verplaatsen binnen Milaan? Gelukkig ligt het gros van de belangrijke bezienswaardigheden binnen een redelijke loopafstand van elkaar. Toch is er een redelijke kans dat je binnen Milaan toch ook andere vormen van vervoer wilt gebruiken dan de benenwagen. Op deze pagina lees je over de verschillende vervoersmiddelen die je in Milaan kunt gebruiken.

Lopen

De afstanden in Milaan zijn niet al te groot, waardoor je heel veel te voet kunt doen, mits het weer niet teveel roet in het eten gooit. Een deel van de pleinen en straten in het centrum van Milaan is autovrij. Het grootste deel is dat niet, waardoor je goed op moet letten op het soms hectische verkeer. Vooral met jonge kinderen iets waar je rekening mee moet houden.

Fietsen

Hoewel Milan niet de meest fietsvriendelijke stad is, zie je wel een duidelijke toename in het aantal fietsende toeristen. Dat komt mede dankzij BikeMi, een fietsverhuursysteem in Milaan zoals je het ook in steeds meer andere Europese steden ziet. Je sluit een dagabonnement af waarna je vanaf 7 uur ’s morgens tot middernacht gebruik kunt maken van de meer dan vierduizend fietsen die op meer dan tweehonderd geautomatiseerde stations staan. Je kunt iedere keer maximaal een half uur aaneengesloten een fiets gebruiken. Binnen het half uur moet de fiets weer in één van de fietsstations geplaatst zijn, anders ga je geld betalen voor het gebruik. Het bedrag per uur wordt hoger als de gebruikstijd de twee uur passeert. Indien de fiets niet binnen 24 uur teruggeplaatst is in een station dan is er een hoge boete van toepassing.

Meer info op www.bikemi.com

De voordelige fietsen die je kunt huren bij onbemande fietstations.

Fietstochten met gids

Een leuke manier om kennis te maken met de hoogtepunten van Milaan is door middel van een fietstocht met gids. Tijdens een 3,5 uur durende fietstour brengt de kundige gids je langs highlights zoals Brera, de Duomo, Navigli en het Scala theater. Voor de fietstochten door Milaan wordt gebruik gemaakt van Engelstalige en Nederlandstalige gidsen. Reserveren is verplicht, maar je mag altijd gratis annuleren of wijzigen.

Bekijk alle fietstochten in Milaan

Openbaar vervoer in Milaan

Milaan heeft een efficiënt openbaar vervoersysteem. Metro, tram en bus zorgen ervoor dat je vrijwel overal in Milaan kunt komen zonder al te veel te hoeven lopen. Het metrostelsel verbindt de meeste belangrijke delen van de stad met elkaar. Waar je met de metro niet kunt komen, daar bieden de tram en de bus een oplossing. Je kunt ervoor kiezen om losse kaartjes te kopen. Met een dagpas of een kaart voor twee dagen kun je respectievelijk 24 of 48 uur onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in Milaan. Bij drie ritten per dag haal je het geld er al uit.

Tram in Milaan

Taxi

In Milaan rijden volop taxi’s rond. De witgekleurde taxi’s staan bij taxistandplaatsen, maar kunnen ook telefonisch gereserveerd worden via 02 40 40 of 02 85 85. Op straat aanhouden kan ook. Een toenemend aantal taxi’s zijn hybride-auto’s of elektrische auto’s. De taxi’s in Milaan rijden op basis van de taximeter. Tijdens de avonduren en nacht geldt er een hoger tarief.

Taxi's in Milaan

Hop-on-hop-off toeristenbus

Zoals zoveel toeristische steden kun je ook in Milaan met een hop-on-hop-off bus de stad verkennen. Dit zijn toeristische bussen die langs de toeristische hotspots van Milaan rijden. In Milaan wordt dat gedaan met de dubbeldekkerbussen van CitySightseeing Milano. Er worden drie routes gereden. Lijnen A en B duren ongeveer 90 minuten en lijn C duurt ongeveer een uur. Binnen de routes wordt er op meerdere plekken gestopt. Je mag gedurende de geldigheid van je kaartje (48 uur) onbeperkt uitstappen en weer opstappen. Houd er rekening mee dat deze bussen op 25 december en 1 januari niet rijden.

Onder toeristen is dit een populaire vorm van vervoer. Je hoeft immers weinig na te denken over hoe je van A naar B gaat in Milaan en onderweg kun je best veel van de stad zien.

Meer info over de hop-on-hop-off bus in Milaan

Hop-on-hop-off-bus in Milaan