Reizen naar Milaan

Milaan is bereikbaar via de weg, over het spoor en per vliegtuig. Dagelijks gaan er meerdere vluchten vanuit Nederland en België richting Milaan. Wie tussen de vele vluchten vanuit Nederland of België geen geschikte vlucht kan vinden, die kan altijd nog vanaf Düsseldorf Airport of Weeze naar Milaan vliegen. In de zomermaanden is een redelijk deel van de Nederlandse en Belgische toeristen in Milaan afkomstig van hun vakantiebestemmingen in Noord-Italië. Vooral vanaf het Gardameer, het Comomeer en Lago Maggiore reist men graag af naar Milaan voor een dag. Dankzij de afstanden en de prima wegen is dat uitstekend te doen. Indien je in de buurt van een treinstation overnacht dan kun je ook prima met de trein naar Milaan gaan.Vliegen naar Milaan

De afstand tussen Milaan en Amsterdam is hemelsbreed ongeveer 830 kilometer. Met het vliegtuig overbrug je deze afstand in ongeveer een uur en kwartier. De officiële vluchttijd is vaak een half uur langer. Hiermee hebben ze wat rek binnen de schematijd om op tijd aan te kunnen komen. Je kunt naar drie verschillende vliegvelden vliegen: Milaan Malpensa, Milaan Linate en Milaan Bergamo Orio al Serio. Malpensa is het belangrijkste vliegveld. Het ligt ongeveer vijftig kilometer ten noordwesten van Milaan en wordt het meeste gebruikt voor internationale vluchten. Prijsvechters zoals Ryanair en Transavia vliegen op Bergamo Orio al Serio. Dit vliegveld, dat ook wel bekend staat als Il Caravaggio International Airport, ligt ook op ongeveer vijftig kilometer van Milaan. Hoewel de luchthaven dicht bij de stad Bergamo ligt en ook de naam Bergamo heeft, wordt het wel gezien als één van de drie luchthavens van Milaan.

Milano Linate is het vliegveld dat het dichtst bij de stad ligt. Linate ligt nog geen tien kilometer ten zuidoosten van Milaan, waardoor je wat betreft reistijd naar en van het vliegveld het meest gunstigste zit. Linate wordt vooral gebruikt voor binnenlandse en korte internationale vluchten. KLM en Alitalia vliegen tussen Amsterdam en Linate. Met Brussels Airlines en Alitalia kun je vanaf Brussel rechtstreeks naar Linate vliegen. Vanaf Düsseldorf International Airport zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Linate Airport.

Met het vliegtuig naar Milaan

Reizen van de luchthavens naar het centrum van Milaan

Als je op Malpensa landt, dan zal dat vrijwel altijd op de nieuwe Terminal 1 zijn. Vanaf T1 kun je het beste de trein naar Milaan pakken. Deze trein, de Malpensa Express, rijdt ieder half uur naar Milaan. Hij stopt daar op verschillende stations. De belangrijkste stations voor toeristen zijn meestal Milano Centrale en Milano Porta Garibaldi. De reistijd tussen Malpensa en Milaan bedraagt ongeveer drie kwartier tot een uur. De treinen rijden vanaf een uur of zes ’s morgens tot ongeveer 22-23 uur ’s avonds. Kijk voor de zekerheid op www.malpensaexpress.it voor de mogelijke tijden. Goedkoper is de bus naar Milaan. Dat kan onder andere met de Malpensa Shuttle.

Vanaf Linate kun je in de meeste gevallen het beste een taxi pakken. Een rit naar het centrum kost je, afhankelijk van de bestemming en de verkeersdrukte, tussen de 15 en 30 euro. Als je alleen of met zijn tweeën reist kan de bus voordeliger zijn. Je reist dan met Starfly naar het centraal treinstation van Milaan, naar metrostation Piazza San Babila met buslijn 73 of met Air Pullman naar beurscomplex Fiera Milano als er een beurs plaatsvindt.

Bergamo Orio al Serio ligt het minst gunstig ten opzicht van het centrum van Milaan. Er is geen treinverbinding vanaf het vliegveld en een taxirit kan aardig in de papieren lopen. Het beste reis je met de bus naar Milaan of met de bus naar het station van Bergamo en vervolgens per trein naar Milaan.

Malpensa Express

Met de auto naar Milaan

Milaan is prima met de auto bereikbaar. Vanaf Utrecht bedraagt de afstand, afhankelijk van de gekozen route, tussen de 1030 en 1080 kilometer. De reistijd bedraagt in de praktijk tussen de 10 en 11 uur, mits er geen serieuze verkeersproblemen zijn. Er zijn verschillende routes die je kunt rijden. Vanuit Utrecht gezien zijn er drie hoofdroutes. De meest westelijke route gaat via Antwerpen, Luxemburg, Frankrijk en Basel naar Milaan. Een variant op deze route is via Maastricht in plaats van via Antwerpen. Je komt hierbij niet door Luxemburg. De derde route loopt via Duitsland. Je rijdt dan via Keulen en Karlsruhe naar Basel, waarna je door Zwitserland naar Milaan rijdt. Om over de Zwitserse snelwegen te rijden heb je een tolvignet nodig. Er worden alleen maar jaarvignetten verkocht. Je kunt ze vlak voor de grens kopen, maar ook vooraf in Nederland bij de ANWB kopen.

Als je een auto wilt huren in Milaan dan kan dat natuurlijk. In de praktijk is het vaak handiger om je met het openbaar vervoer door Milaan te bewegen. Naast de huurprijs van de auto heb je in Milaan helaas ook te maken met schaarse en dure parkeerplekken.

Pas op voor de ZTL-zone

Reis je met de (huur)auto naar Milaan? Dan is het goed om te weten dat er voor de binnenstad van Milaan een milieuzone ingesteld is. Deze ZTL-zones (“Zona a Traffico Limitato”) zijn ingesteld om het verkeer en de uitstoot te beperken. Rijd je zo’n zone in terwijl je daar geen toestemming voor hebt, dan kan je dat flinke boetes opleveren. Controle vindt plaats met camera’s. Daardoor merk je vaak pas bij thuiskomst dat je een of meerdere boetes hebt ontvangen voor het ongeoorloofd binnenrijden van een ZTL-zone.

Wil je weten hoe je een ZTL-zone herkent, onder welke voorwaarden je een ZTL-zone wel binnen mag rijden en wat de boetes zijn per overtreding? Lees dan dit artikel:

5 dingen die je moet weten over ZTL-zones in Italië

Met de bus naar Milaan

Vanuit Nederland rijdt Eurolines dagelijks met de bus naar Milaan. De totale reis tussen Amsterdam en Milaan duurt ongeveer 20 tot 24 uur. De reisduur is afhankelijk van de reisdag. Georganiseerde busreizen inclusief accommodatie kun je ook nog boeken. Meestal is de totale reisduur tussen de vijf en zeven dagen. Houd er rekening mee dat je twee nachten doorbrengt in de bus in plaats van in een hotel.

Met de trein naar Milaan

Vanuit Nederland zijn er geen rechtstreekse treinverbindingen met Milaan. Via NS International kun je ook geen treinkaartjes naar Milaan boeken. Dat kan wel telefonisch. Ook kun je de treinreis naar Verona online boeken. Vanuit Verona kun je zelf per trein naar Milano Centrale F.S. reizen. De treinreis vanaf Utrecht naar Verona duurt 12,5 tot 16 uur, inclusief minimaal één keer overstappen. De meest gunstige route wat betreft tijd is via Mannheim en München. De route met één keer overstappen duurt wel lang. Je neemt dan eerst de nachttrein naar München en stapt dan over op de trein naar Milaan.

Als je in de buurt van Milaan verblijft dan kan de trein ook een goede optie zijn om naar Milaan te reizen. Zo kun je ongeveer ieder uur vanaf Verona naar Milaan reizen (reistijd bijna anderhalf uur). Ook met Brescia, Bergamo, Como, Chiasso en Lugano (Zwitserland) zijn er prima treinverbindingen.

Met de trein naar Milaan reizen