Musea in Milaan

Hoewel Milaan er niet direct om bekend staat, is het een uitstekende stad om verschillende musea te bezoeken. Het aanbod is groot en vrij divers, van wetenschap tot kunst en van historische onderwerpen tot een moderne kunstwerken. Een deel van de musea in Milaan is gratis te bezoeken. Als je een Milano Card aanschaft dan is er een breder pakket aan musea gratis te bezoeken en geldt voor een aantal andere musea dat je korting krijgt. Houd er rekening mee dat de meeste musea in Milaan op maandag gesloten zijn.Galleria d’Arte Moderna

Recht tegenover de Indro Montanelli tuinen aan de Palestro nummer 16 is dè villa van Milaan te vinden. In deze Villa Reale of ook wel Villa Belgiojoso genoemd, huisvest het moderne kunstmuseum van de stad Milaan. Dit neoklassieke pand leent zich uitstekend als vitrine voor bijzondere werken van onder andere onze eigen Vincent van Gogh, Paul Gauguin en Silvestro Lega. Naast de Galleria d’Arte Moderna is de Modern Art Gallery gelegen. Op maandagen is het Galleria d’Arte Moderna Milano gesloten. Ook tijdens een aantal belangrijke feestdagen is het museum gesloten voor het publiek.

Castello Sforzesco

Het prachtige vijftiende eeuwse kasteel Sforzesco heeft tegenwoordig een aantal zeer interessante musea te bieden. Je treft er onder andere het Museum of Ancient Art met werken van Italiaanse kunstenaars, het archeologische museum, museum voor muzikale instrumenten, een beeldend museum over de stad Milaan en een collectie van de schilder Alessandro Durini.

Musea in het Castello Sforzesco

Museo Diocesano

Het Museo Diocesano is het bisschoppelijk museum van Milaan. Hier tref je vooral allerlei heiligdommen, kerkelijke kunst en andere spirituele zaken. Het museum heeft sinds de opening in 2001 een behoorlijk indrukwekkende verzameling weten te installeren. Het museum Diocesano is gevestigd bij het Sant’Eusorgio klooster.

Museo Poldi

Toen het museum ergens in de negentiende eeuw werd opgericht, bestond het uit niet heel veel meer dan de privé collectie van Gian Giacomo Poldi Pezzoli. Deze Italiaanse kunstverzamelaar, afkomstig van de welgestelde Trivulzio familie, had namelijk alles nagelaten aan de stad Milaan. Sinds de oprichting is de inventaris behoorlijk uitgebreid. Ook het Milanese paleis, waarin dit museum zich begeeft, is onderdeel van de erfenis. Binnen tref je naast de kunstverzameling meubels, sieraden, tapijten en wapens die hun oorsprong vinden tussen de veertiende en achttiende eeuw.

Pinacoteca di Brera

Het populairste museum van Milaan is de Pinacoteca di Brera. Dit kunstmuseum in de wijk Brera omvat de meest exclusieve collectie Italiaanse schilderijen van de stad Milaan. Palazzo Brera is een uitstekende locatie om deze indrukwekkende collectie te presenteren. Het paleis wat in de achttiende eeuw werd gebruikt als academie, begon langzaam aan een collectie Italiaanse kunst en is door de jaren heen alleen maar gegroeid. Nu vandaag kunnen wij in Pinacoteca di Brera genieten van uiteenlopende werken van grootheden als Giovanni Bellini, Piero della Francesca, Peter Paul Rubens en Rembrandt. Andere musea in het paleis zijn de Academie voor Schone Kunsten “l’Accademia de Belle Arti”, de Nationale Bibliotheek “Biblioteca Nazionale”, het Astronomisch Observatorium “l’Osservatorio Astronomico” en l’Istituto Lombardio di Scienze e Lettere”.

Tip: De populariteit van dit kunstmuseum kan zorgen voor drukte aan de kassa’s. Je kunt deze wachtrijen ontlopen door alvast skip-the-line tickets via internet te kopen.

Pinacoteca di Brera in Milaan

Hangar Bicocca

Om de hedendaagse kunst te kunnen promoten is er omstreeks 2004 het HangarBicocca gebouw in het leven geroepen. Het idee, wat afkomstig is van de Pirelli onderneming, was ontstaan om de creativiteit van artistiekelingen te blijven enthousiasmeren. En ze op deze manier een podium te geven. De tentoonstellingen zijn dan ook zeer divers en voor een groot publiek toegankelijk.

Museo d’Arte e Scienza

In het museum voor kunst en wetenschap zijn boeiende onderwerpen te bespeuren. Niet alleen wordt er verteld over Leonardo Da Vinci en zijn kijk op kunst. Er wordt bijvoorbeeld ook ingegaan op het vervalsen van kunst en antiek.

Museo d’Arte e Scienza

Padiglione d’Arte Contemporane - PAC

Aan de Via Palestro, vlakbij het Giardini Pubblici park, is dit interessante museum voor hedendaagse kunst te vinden. Dit paviljoen werd gebouwd rond 1950 en was bijna met de grond gelijk gemaakt in 1993, toen er een felle brand woedde. Gelukkig is men er in geslaagd om het gebouw bijna identiek aan zijn voorganger te herstellen. In het Paviljoen voor de hedendaagse kunst ‘PAC’ worden uiteenlopende hedendaagse kunstwerken tentoongesteld die soms op meerdere manieren de zintuigen op de proef nemen.

Duomo Museum

In de immens grote kathedraal van Milaan is een museum gevestigd. Met een bezoek aan de Duomo kom je meer te weten over de geschiedenis van het complexe bouwwerk, de veelal aanwezige Lombard kunstcollectie, schaalmodellen en het godsdienstige leven van de Milanezen. Liefhebbers kunnen er ook een rondleiding boeken.

Dom museum

Museo Civico di Storia Naturale de Milano

In dit Natuurhistorisch Museum van Milaan kom je alles te weten over de relaties tussen organisme en milieu, de geschiedenis van de evolutie en andere wetenschappelijke wetenswaardigheden. Behalve tentoongestelde dieren zoals walvissen en dolfijnen, tref je er ook diorama’s met verbazingwekkende biodiversiteit van onze planeet. Een boeiend museum voor jong en oud.

Museo del Giocattolo e del Bambino

Middels een leuke tentoonstelling wordt er in dit speelgoed museum een reis door de tijd gemaakt met het onderwerp speelgoed. Het oudste speelgoed dateert uit omstreeks de achttiende eeuw. Voor sommige is dit museum een feest van herkenning en andere zullen zich constant verbazen. In het laboratorium kun je worden uitgedaagd tot het ontwerpen van een door jou gecreëerd stuk speelgoed.

Museo di Storia Contemporanea

In Palazzo Morando Bolognini worden voorwerpen tentoongesteld die samen een expositie vormen voor Milaan’s hedendaagse cultuur en geschiedenis. Het achttiende eeuws gebouw werd omstreeks 1945 aan de stad Milaan geschonken door één van de oudste familie van de stad, de familie Attendolo Bolognini. In de verschillende ruimtes zijn kledingstukken, schilderijen en meubelstukken te bewonderen die een uitstekend beeld schetsen over het leven en het bestaan van de stad Milaan.

Pinacoteca and Biblioteca Ambrosiana

Deze historische bibliotheek van Milaan heeft sinds zijn oprichting in 1609 een rijke geschiedenis te vertellen. Niet alleen het gebouw is zeer waardevol. De manuscripten, gravures en boeken die er te vinden zijn, zijn van onschatbare waarde. Ook tref je er prachtige schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw zoals Tititaan’s Aanbidding der Wijzen en Caravaggio’s Fruitmand.

Museo Civico di Storia Naturale

Het natuurhistorische museum van Milaan werd al in 1838 opgericht door Giuseppe De Cristofori. Deze Italiaanse naturalist liet hiervoor zijn eigen bijzondere collectie opnemen in dit museum. Helaas is een groot deel van deze collectie verloren geraakt tijdens de bombardementen die er in de Tweede Wereldoorlog plaats vonden. Desalniettemin is er voldoende materiaal bewaard gebleven en ondertussen ook aangevuld om het museum als zeer waardevol te laten bestaan.

Museo Civico di Storia Naturale

Museo Nazionale della Scienza e della Tecnica

Dit technische en wetenschappelijk museum staat bol van de wetenswaardigheden. Jong en oud kan vol enthousiasme dit museum ontdekken. Over een oppervlakte van zo’n veertigduizend vierkante meter zijn er over allerlei oude machines, bijzondere architectuur, oude klokken en sterrenkundige ontdekkingen te beleven. Daarnaast zijn er verschillende tentoonstellingen waarbij je oude treinen, locomotieven, helikopters en zelfs een onderzeeër van dichtbij kunt bewonderen.

Museo Astronomico / Orto Botanico di Brer

In een voormalig paleis in de wijk Brera is het astronomisch museum en de botanische tuin van Brera (Orto Botanico di Brera) gevestigd. In Museo Astronomico zijn allerlei wetenschappelijke instrumenten te bewonderen die deels uit de collectie van de Universiteit van Milaan afkomstig zijn. De botanische tuin werd al in 1774 ontworpen door de voormalige keizerin Maria Theresa van Oostenrijk. Een deel van die tuin bestond uit medicinale planten die vervolgens via de apotheek van Brera onder de bevolking werd verspreid. Andere musea in het Palazzo Brera zijn Pinacoteca, de Academie voor Schone Kunsten “l’Accademia de Belle Arti”, de Nationale Bibliotheek “Biblioteca Nazionale”, en het l’Istituto Lombardio di Scienze e Lettere”.

Museo Archeologico

Het voormalige San Maurizio Maggiore klooster is tegenwoordig ingericht als het archeologisch museum van Milaan. Allerlei details uit de oudheid zijn hier goed bewaard gebleven. Je treft er onder andere sculpturen, munten, lampen en theatrale maskers. Het museum is opgedeeld in verschillende ruimtes met ieder een eigen thema of cultuur.

Palazzo Reale

Waar vroeger de zetel van de regering was gevestigd is tegenwoordig een cultureel centrum geopend. Palazzo Reale, wat vroeger de naam ‘Palazzo Vecchio Broletto’ droeg, is sinds zijn bestaan in 1769 heel belangrijk geweest voor de stad en de bijbehorende politiek. Verschillende kunstenaars werden benaderd voor de inrichting en zo verkreeg het al snel een vorstelijk interieur. Sinds 1920 werden de deuren opengesteld voor publiek.