Het weer in Milaan

Door de ligging in het noordwestelijke deel van Itali heeft Milaan een warm zeeklimaat, dat ook wel aangeduid wordt als mediterraan klimaat of Middellandse Zee-klimaat. Hoewel de stad zeker redelijk dicht in de buurt van de Middellandse Zee ligt is er een andere factor die zeker ook invloed heeft op het weer van Milaan: het berggebied de Alpen. Hierdoor kan met name in de winter en het voorjaar het weer aardig van slag zijn. Kou en/of (winterse) neerslag kunnen dan eenvoudig het centraal op de Po-vlakte gelegen Milaan bereiken.

Milaan bezienswaardigheden

Milaan heeft vooral de status van mode- en industriestad. Er valt echter heel wat te zien en doen in Milaan.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Milaan op een rijtje gezet:
Milaan bezienswaardigheden top 10

Warme zomers

De zomermaanden zijn warm in Milaan. Met gemiddelde maximumtemperaturen van 26 tot 30 graden zul je het zelden koud hebben in de periode juni tot en met augustus. Juni kan soms nog wel iets wispelturig zijn, maar over het algemeen komt ook dan het kwik niet gemakkelijk meer onder de twintig graden. In juli en augustus ligt serieuze hitte op de loer. Er komen dan met regelmaat periodes voor waarbij de temperatuur oploopt naar 34-35 graden. Omdat de stad de warmte lang vasthoudt is het dan ook s avonds nog vaak warm in de straten van Milaan. Niet voor niets dat locals en toeristen dan vaak vertoeven op de terrasjes in de wijk Navigli. Houd er rekening mee dat de zomermaanden in Milaan neerslaghoeveelheden kennen die vergelijkbaar zijn met die van Nederland in dezelfde periode. In Milaan betreft het vaak (onweers)buien, maar ook een regenachtige dag behoort in de zomer zeker tot de mogelijkheden. De maand september is een echte overgangsmaand. De hoeveelheid neerslag en zonuren nemen af terwijl de temperatuur geleidelijk daalt. Zomers weer kan in Milaan tot ver in oktober voorkomen.

De wintermaanden

Rond begin december treedt de winter in in Milaan. Dat gaat niet gegarandeerd gepaard met winters weer. Soms is de maand december vooral grijs met af en toe een regenbui of mist. Met een gemiddelde relatieve luchtvochtigheid van 86 procent zijn de maanden december en februari erg vochtig. De afgelopen decennia is de hoeveelheid mist in het centrum van Milaan wat afgenomen, maar zeker rondom Milaan moet je rekening houden met een vrij grote kans op (soms zeer dikke) mist. Dit heeft natuurlijk ook uitwerking op het vliegverkeer van en naar de luchthavens van Milaan.

De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in Milaan enkele graden boven nul en de gemiddelde maximumtemperatuur net iets onder het vriespunt. Het gaat hier echt om gemiddelde waardes, want het kans soms aanzienlijk koeler worden in Milaan. Aan de andere kant kan een fhnwind ervoor zorgen dat het kwik ineens erg oploopt. Zo haalden de thermometers in Milaan op 22 januari 2012 een temperatuur van 16 graden Celsius en werd het exact een maand later maar liefst 21 graden!

Sneeuw valt er gemiddeld gedurende zeven dagen per jaar. Sommige winters valt er helemaal geen sneeuw van betekenis. De gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid sneeuw bedraagt 21 centimeter. Bij uitzondering kan er een vrij grote hoeveelheid in n etmaal vallen. In dat geval heeft het vaak een stremmende invloed op het dagelijks leven in Milaan.

Neerslag

Het kan in Milaan soms wel twee weken lang droog zijn terwijl het daarna dagenlang regenachtig kan zijn. Dat kan gebeuren omdat regenfronten tegen de Alpen opbotsen en vervolgens lang blijven hangen. Dit verschijnsel kan gedurende vrijwel iedere maand voorkomen. De kans is echter het grootst in de maanden maart, april en mei. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag ligt gemiddeld per jaar zo tussen de 900 en 1000 millimeter. Milaan is daarmee iets natter dan de meeste plekken in Nederland.

Zonneschijn

Er zijn binnen een kalenderjaar nogal wat verschillen in de hoeveelheid uren dat de zon zich daadwerkelijk laat zien. De wintermaanden verlopen gewoon ronduit somber met gemiddeld 2 zonnige uren per dag in de maanden november, december en januari. Met
een gemiddelde van 9,4 uur zonneschijn per dag is de maand juli veruit de zonnigste. In juli is de kans dan ook redelijk dat je en dag treft waarop er letterlijk geen wolkje aan de lucht lijkt te zijn. In totaal is Milaan goed voor 1900 tot 2000 uren zonneschijn per jaar. Sommige jaren verlopen wat zonniger of somberder. Vooral in het voorjaar kunnen er nogal wat afwijkingen voorkomen van de langjarige gemiddelden.

Klimaattabel van Milaan

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 6 -3 2 uur 11 dagen 64 mm n.v.t.
februari 8 -2 4 uur 11 dagen 63 mm n.v.t.
maart 13 1 5 uur 12 dagen 82 mm n.v.t.
april 17 6 6 uur 13 dagen 102 mm n.v.t.
mei 22 11 7 uur 14 dagen 105 mm n.v.t.
juni 26 15 8 uur 11 dagen 58 mm n.v.t.
juli 28 17 9 uur 9 dagen 56 mm n.v.t.
augustus 29 17 8 uur 10 dagen 59 mm n.v.t.
september 24 12 6 uur 9 dagen 70 mm n.v.t.
oktober 18 7 4 uur 11 dagen 98 mm n.v.t.
november 11 2 2 uur 13 dagen 100 mm n.v.t.
december 7 -3 2 uur 10 dagen 60 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Wat de beste reisperiode voor Milaan is, is mede afhankelijk van je reisdoel. Als je wilt winkelen tijdens de uitverkoop dan moet je in januari of juli naar Milaan vliegen. Wil je juist van de nieuwe collecties genieten dan moet je juist n of twee maanden later gaan. Voor een all-round stedentrip naar Milaan zouden we het liefst de maanden juni en september aanbevelen. Mei en oktober zijn over het algemeen ook heerlijk, maar de kans is groter dat het weer wat roet in het eten gooit.

De zomermaanden zijn heerlijk in Milaan, mits het niet t warm is. Zodra de thermometers overdag de dertig graden overschrijden kan het onaangenaam warm worden in de stad. Je kunt dan niet veel meer doen dan verkoeling zoeken op schaduwrijke terrassen of in een zwembad.

Bijzondere plaatsen in Milaan

De site bijzondereplaatsen.nl heeft over een aantal musea, bezienswaardigheden en locaties in Milaan aandacht besteed op hun site:

Basilica di San Lorenzo Maggiore
Basilica di Sant'Ambrogio
Cimitero Monumentale
CityLife Milano
Dom van Milaan
Gouden Vierhoek
Milano Centrale
Navigli
Parco Sempione
Pinacoteca di Brera
Porta Nuova
San Siro
Teatro all Scala

Meer info over Milaan

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Milaan:
5x zien & doen in Milaan
alles over Milaan
bijzondere plaatsen in Milaan
goedkoop naar Milaan
Milaan in n dag
Milaan informatie
Milaan startpagina
Milaan tips
Milaan top 10
Milaan weer & klimaat

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy