Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Milaan op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Milaan vind je terug op de vele Milaan en Italië sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over Milaan of de regio Lombardije kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.



Alarmnummers

In geval van nood bel je in Milaan het gratis alarmnummer 112. De operator verbindt je vervolgens door met de noodzakelijke hulpdienst.

Bedieningsgeld

In Milaan wordt er in veel restaurants bedieningsgeld in rekening gebracht. Deze coperto wordt per persoon berekend. Het is altijd een vast bedrag per persoon. De coperto ligt meestal tussen de één en vijf euro per persoon. Het bedrag hoort op de menukaart te staan. Sommige restaurants rekenen geen coperto en brengen dat ook duidelijk naar buiten, omdat dat klanten aan kan trekken.

Documenten

Om naar Milaan te reizen heb je een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart nodig. Vanwege het Schengen-verdrag zijn er geen grenscontroles, maar luchtvaartmaatschappijen willen je vaak kunnen identificeren als je met het vliegtuig reist. Ook kun je in Italië of onderweg te maken krijgen met een politiecontrole waarbij je je moet kunnen identificeren. Hotels vragen ook vaak om je ID bij het inchecken.

Douane

Binnen de Europese Unie is er in principe vrij vervoer van goederen. Daar zijn wel een paar uitzonderingen op. Het meenemen van drank, sigaretten, parfum en accijnsgoederen is mogelijk voor eigen gebruik. Binnen de Europese Unie wordt de grens gehanteerd van maar liefst 90 liter wijn, 10 liter sterke drank of 800 sigaretten. Het meenemen van drugs, dus ook softdrugs, is niet toegestaan.

Drinkwater

Het leidingwater in Milaan is, net als elders in Italië, prima drinkbaar. Bacteriologisch zit het water prima in elkaar, tenzij er expliciet ‘Acqua non potabile’ vermeld staat bij een kraan. Wat wel een nadeel is in Italië is dat het kraanwater vaak een bijsmaak heeft vanwege een hoger chloorgehalte of meer kalk in het water. De meeste toeristen kiezen daarom ervoor om water uit de fles te drinken.

Elektriciteit

In Italië (dus ook in Milaan) heeft men 230 volt wisselstroom. Dit is vergelijkbaar met Nederland. Wel kunnen er afwijkende stopcontacten gebruikt worden. Naast de standaard Europese stopcontacten kent men in Italië ook de driepins-stekkers en stopcontacten van type L. Onze stekkers passen daar meestal wel gewoon in. Vaak moet je wel wat harder doorduwen, omdat deze stopcontacten voor onze tweepinsstekkers wat aan de nauwe kant zijn.

Entreetickets en tours in Milaan

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Milaan bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je stedentrip naar Milaan.

Wees er wel zeker van dat je op tijd boekt, want vol=vol en op=op. De belangrijkste highlights in Milaan hebben vaak beperkt plek.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Milaan
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Milaan via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Milaan via GetYourGuide

Feestdagen

In Italië, dus ook in Milaan, viert men een aantal officiële feestdagen. Banken, kantoren en overheidsinstanties zijn dan in de regel gesloten.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
25 april – Bevrijdingsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
2 juni – Feest van de Republiek
15 augustus – Maria Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
8 december – Maria onbevlekte ontvangenis
25 december – Kerstmis
26 december – Heilige Stefanus

Variabele feestdagen Italië:
Carnaval
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen
Pinksteren

Fooien

In Milaan laat je 5 tot 10 procent van de rekening achter op het tafeltje als je tevreden bent over de bediening. Fooi is in Italië overigens niet verplicht.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

In Italië hanteert men net als in Nederland de euro. Indien je een bankpas met Maestro-logo hebt dan kun je bij geldautomaten met hetzelfde logo geld opnemen.
Creditcards worden op redelijk wat plekken, maar absoluut niet overal geaccepteerd. Ga er daarom niet standaard vanuit dat men jouw creditcard als betaalmiddel aanvaart. Zorg er daarom voor dat je voldoende contant geld bij hebt als je bijvoorbeeld uit gaat eten.

Geldautomaat in Milaan

Internet

Als je in Milaan bent dan heb je een prima internetverbinding via het mobiele netwerk. Daar zitten echter kosten aan verbonden. Gratis wi-fi heb je in verschillende hotels, bars en restaurants. Ook kent de stad een eigen gratis wifi-netwerk onder de naam Open Wifi Milano. Om via de vele hotspots gebruik te kunnen maken moet je je eerst registreren. Als je geen Italiaanse simkaart in je telefoon hebt dan moet dat bij één van de ATM-points in Milaan.

Gratis wi-fi in Milaan

Muggen

In de zomermaanden en het najaar kun je last hebben van muggen. Vanaf zonsondergang slaan zij toe. Als je er gevoelig voor bent dan kun je je armen en benen ’s avonds beter bedekken. vergeet hierbij vooral je enkels niet. We hebben zelf op Cimetière monumental de Milan overdag een tijgermug op ons lijf gespot. Tijgermuggen zijn de mogelijke overdragers van virusziektes. Zo brengen ze in tropische landen malaria en dengue over op mensen. In Milaan is dat risico vrijwel te verwaarlozen.

Roken

Wie wil roken die moet dat buiten doen. In openbare gebouwen, in restaurants, in bars en in clubs mag niet gerookt worden. Op de buitenterrassen is roken zelden een probleem. Op de meeste tafels staan de asbakken al klaar.

Taal

Hoewel Italiaans de officiële taal en voertaal is in Milaan, zul je je er prima kunnen redden met Engels. Milaan is internationaal ingesteld en gewend aan buitenlandse gasten die Engels spreken.

Tijdsverschil

Milaan ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België. Er is daardoor geen tijdsverschil. Omdat Italië in dezelfde periode zomertijd heeft, is er ook tijdens de zomertijd geen tijdsverschil met Nederland en België.

Veiligheid

Een grote stad als Milaan waar rijke toeristen en zakenmensen komen heeft natuurlijk last van kleine criminaliteit. Zakkenrollers slaan vaak toe op stations, in metro’s, in bussen, op metrostations, in winkels en op drukkere plekken op straat. Overvallers slaan soms toe op rustige plekken, het liefst als het donker is.

Op het domplein kun je lastig gevallen worden door mannen die je maïs in je handen stoppen om aan de duiven te voeren of mannen die een vriendschapsarmbandje aan je pols willen knopen. Deze bendes willen maar een ding: na de geleverde ‘dienst’ om schandalig veel geld vragen. Zodra je begint met geld geven krijg je meestal te horen dat het te weinig is, waarna ze door blijven drammen om meer geld los te krijgen.

In Milaan zijn er meerdere manieren om van je geld af te komen zonder dat je dat wilt.