De Dom van Milaan

Breng je een bezoek aan Milaan? Dan mag een bezoek aan de Duomo zeker niet ontbreken. Deze betoverende kathedraal mag zich tot één van de grootste rooms-katholieke heiligdommen ter wereld rekenen. Niet zo verwonderlijk, want het gotische gebouw is een betovering op zich. Met zijn ligging in hartje centrum kun je niet om de aanwezigheid van de Dom heen. Hoewel de buitenzijde van deze kathedraal al een bezienswaardigheid op zich is, onthult het interieur nog meer moois dat je absoluut met eigen ogen gezien moet hebben.

De rijke geschiedenis van de Dom van Milaan

De geschiedenis van de Duomo brengt ons terug tot in de veertiende eeuw. In deze tijd stond er op de huidige plaats van de kathedraal een ander bouwwerk, namelijk de St. Tecla. In opdracht van graaf Gian Galeazzo Visconti werd in 1386 gestart met de bouw van de prachtige Duomo. In het begin van de realisatie waren het vooral Duitse, Italiaanse en Franse meesters die zich afwisselend ontfermden over de bouwstijl van de Dom. Doordat hun meningen te ver uiteen lagen, kwam de bouw van de Duomo meerdere malen stil te liggen. Een periode van 100 jaar was hierin geen uitzondering. Na de hervatting is de kathedraal in veel verschillende stijlen opgetrokken. Dit was mede te danken aan het langdurige tijdsbestek van de voltooiing waardoor diverse mensen invloed hebben gehad op de bouwstijl. Pas in mei 1805 gaf Napoleon Bonaparte opdracht om het bouwwerk in zijn geheel af te maken.

Een leuke wetenswaardigheid uit de geschiedenis van de Dom van Milaan is dat Napoleon hier op een later tijdstip tot koning is gekroond. Het bouwproject heeft in totaal meer dan 600 jaar in beslag genomen. Pas in 1965 is de Duomo op gepaste stijl geopend. Omdat het project zoveel tijd in beslag had genomen, moest er na de feestelijke opening direct begonnen worden met de nodige renovaties.

De bouwduur van van ruim zes eeuwen 6 eeuwen heeft ervoor gezorgd dat de kathedraal van Milaan nu een prachtige mix laat zien van o.a. barok en gotische stijlen. Wie denkt dat de geschiedenis van de Dom van Milaan zich alleen aan de buitenzijde afspeelt heeft het mis. Deze prachtige kathedraal herbergt een schat aan geheimen als je eenmaal binnen bent.

Bezienswaardigheden in de Duomo

Bij binnenkomst in de Kathedraal word je direct overdonderd door de aanwezigheid van de Duomo. Dit ademt namelijk meer dan een rijke geschiedenis alleen. De prachtige architectuur is overweldigend en betoverend tegelijk. Door de verschillende stijlen die ook aan de binnenzijde goed zichtbaar zijn, blijf je ontdekken. Vooral de grote pilaren in het midden van de kathedraal doen je nietig voelen. Ze dienen als ondersteuning voor het immense dak van de Dom en zijn maar liefst 25 meter hoog.

Ben je een liefhebber van kunst? Dan raak je in de Duomo niet snel uitgekeken. Hoe langer je blijft kijken, des te meer fabuleuze ontdekkingen je doet. De glas-in-loodramen achterin de kathedraal zijn dan ook zeker de moeite van het bezichtigen waard. Ze laten Bijbelse afbeeldingen zien die zeer indrukwekkend zijn. Ook beelden vind je in deze kerk te over. Met meer dan 3000 exemplaren kom je ogen te kort. Zeker onder de voeten van de Heilige Madonna vind je prachtige beelden van o.a. martelaren en maagden.

Als je goed kijkt kun je hier zelfs het beeld van Napoleon Bonaparte bewonderen. Ook een bezoek aan de crypte en de schatkamer van de Dom mag je gewoonweg niet overslaan. Hier vind je de graven van Gian Giacomo de Medici en Carlo Borromeo. Waar de eerste een broer is van Paus Pius, is Borromeo een Italiaanse kardinaal. Als je nog niet genoeg onder de indruk bent van al het moois wat de Dom van Milaan je te bieden heeft, zou je ter hoogte van het gewelf boven het koor even een blik naar boven moeten werpen. Hier zie je rood lampje opdoemen welke de bewaarplaats van de nagel van het kruis van Jezus verraadt.

Nog een bijzondere bezienswaardigheid die de Dom van Milaan te bieden heeft is het uitzicht vanaf het dakterras. Deze mag je absoluut niet missen en geeft je een prachtig vergezicht. Bij helder weer kun je zelfs de sneeuw op de toppen van de alpen waarnemen.

Bezoekinformatie

De Dom van Milaan is te vinden in het hart van de stad, aan het Piazza del Duomo. Metrolijnen 1 en 3 stoppen hier bij station Duomo. Je kunt hier dus prima met het openbaar vervoer komen. Ook de hop-on-hop-off toeristenbussen stoppen aan het plein voor de Duomo.

Bekijk de locatie van de Dom op Google Maps

De Dom van Milaan is alle dagen geopend, behalve op sommige katholieke feestdagen zoals eerste kerstdag (25 december). De deuren gaan om 8:00 uur open en sluiten om 19:00 uur. De kassa sluit om 18:00 uur en de laatste toegang is om 18:10 uur. Wie later komt, mag niet meer naar binnen.

Vroeger kon je de kathedraal gratis bezoeken en hoefde je alleen een kaartje te kopen om te mogen fotograferen of om extra onderdelen van het kerkgebouw te bezoeken zoals het dak. Tegenwoordig moet je altijd betalen om de Dom van Milaan te bezoeken. Er zijn verschillende soorten entreetickets te koop. Met het basisticket kun je het interieur van de kathedraal bewonderen. Je kunt ook een ticket kopen voor het museum, zonder toegang tot de rest van de kathedraal. Je kunt ook een combinatieticket kopen: kathedraal + museum + het baptisterium.

Het leukste ticket is die met toegang tot het dakterras van de dom. Die is er in twee varianten: met de goedkoopste moet je met de trap naar boven en weer naar beneden lopen. Met het duurdere ticket kun je met de lift naar boven, wat een stuk comfortabeler is dan de vrij nauwe en steile trap.

Koop skip-the-line tickets met toegang tot het dakterras, de kathedraal en het museum

Het dak van de Dom van Milaan