Bezienswaardigheden in Milaan

Als je naar Milaan reist zul je dat waarschijnlijk niet alleen doen om te winkelen of te genieten van de overheerlijke Italiaanse keuken. De kans is groot dat je ook wat wilt gaan zien in het prachtige Milaan.
Gelukkig heeft de stad op dat gebied voldoende te bieden. Zo staan er indrukwekkende kerken zoals de bekende Dom van Milaan en vind je in het hart van de stad diverse andere gebouwen die zeker de moeite waard zijn. We hebben op deze pagina een overzicht gemaakt van noemenswaardige bezienswaardigheden in Milaan.

Milaan bezienswaardigheden

Milaan heeft vooral de status van mode- en industriestad. Er valt echter heel wat te zien en doen in Milaan.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Milaan op een rijtje gezet:
Milaan bezienswaardigheden top 10

Milan Pass

Als je veel wilt gaan zien en doen in Milaan dan raden wij aan om de Milan Pass aan te schaffen. Hiermee krijg je twee dagen gratis toegang tot een groot aantal bezienswaardigheden, musea en attracties zoals de Duomo, de Pinacoteca di Brera, het San Siro stadion en het Laatste Avondmaal.
Bekijk alle voordelen van de Milan Pass en reserveer direct online.

Het Laatste Avondmaal

Het Laatste Avondmaal is een 15e eeuwse muurschildering die gemaakt is door Leonardo da Vinci. Opdrachtgever was zijn beschermheer hertog Ludovico Sforza. Het fresco is te zien in Santa Maria delle Grazie, een vijftiende-eeuwse kerk in Milaan. Het schilderwerk toont het Laatste Avondmaal van Jezus zoals het in de Bijbel beschreven is. De 460 bij 880 centimeter grote schildering is alleen maar te zien op reservering. Tegenwoordig moet je vaak maanden van tevoren reserveren om het Laatste Avondmaal te kunnen aanschouwen. Er is echter een truc om pakweg vanaf een week vooraf nog te kunnen reserveren. Dat kan door een combinatie van Laatste Avondmaal-tickets met de hop-on-hop-off bus te kopen. Ticketverkoper Ticketbar heeft exclusief voor deze combiverkoop altijd wel wat tickets beschikbaar waarmee je het Laatste Avondmaal kunt bewonderen.
Bekijk de beschikbaarheid en reserveer direct via internet.

Duomo Santa Maria Nascente

De kathedraal van Milaan is zeker een fantastisch stukje architectuur. Het ruim honderdvijftig meter lange kerkgebouw is daarom alleen al de meest bezochte attractie van Milaan. Vanaf de veertiende eeuw tot de twintigste eeuw is er gebouwd aan dit meesterlijke bouwwerk wat ook wel kortweg del Duomo wordt genoemd. Voor het ontwerp werden personen als Pellegrino Tibaldi en Carlo Amati benaderd. Uitzonderlijk zijn de ontelbare beelden die op elk puntje van de Dom prijken. Wanneer je besluit om per trap of per lift het hoogste punt van de Duomo Santa Maria Nascente te bezoeken, wordt je beloond met een werkelijk waanzinnig uitzicht over de wereldstad Milaan. Al lopend over het dak kun de duizenden beelden van dichtbij bewonderen. Het Piazza del Duomo is een druk bezocht plein direct aan de Duomo. Groepen toeristen fotograferen er de beroemde kathedraal en starten vaak vanaf hier een wandeltocht door het centrum. De bekende winkelgalerie ‘Galleria Vittorio Emanuel’ heeft zijn hoofdingang aan het Piazza del Duomo.
www.milaantop10.nl/dom-van-milaan.htm

Brera

In de voormalige kunstenaars wijk van Milaan zijn enkele leuke plekjes te ontdekken. De wijk barst van de kunstgalerijen, markten, antiekwinkels en andere kleine boetieks. De gemoedelijke sfeer die er heerst zie je terug in de restaurants en cafe’s. Hier prijkt er vooral een dagmenu op de kaart voor een zeer schappelijke prijs. In het museum Pinacoteca Nazional di Brera tref je grootse namen uit de kunstgeschiedenis van Italië en andere landen uit Europa. Eenmaal aan de wandel in Brera, dan kom je vanzelf langs plekjes met achttiende-eeuwse paleizen en de oude kerk San Simpliciano.
www.milaantop10.nl/de-wijk-brera.htm

Cimitero Monumentale

De meest bekende begraafplaats van Milaan is het Cimitero Monumentale. Sinds het kerkhof opende in 1866 heeft het heel wat prominente overledenen mogen ontvangen. De graven en tombes werden gezien als een weerspiegeling van diens status in de maatschappij. De rijkelijke decoraties en opmerkelijke afmetingen vormen eigenlijk een soort openluchtmuseum met verschillende bouwstijlen uit de geschiedenis. In het jaar 1876 kwam het Cimitero Monumentale volop in het nieuws, omdat hier het eerste Europese crematorium werd geopend naar een idee van koopman Alberto Keller.
www.monumentale.net/eng/home.aspx

Fietstocht door Milaan

Een leuke manier om kennis te maken met de hoogtepunten van Milaan is door middel van een fietstocht met gids. Tijdens een 3,5 uur durende fietstour brengt de kundige gids je langs highlights zoals Brera, de Duomo, Navigli en het Scala theater. Vergeet niet om vooraf je plekje bij de tocht te reserveren. Er wordt twee keer per dag gefietst. De ochtendtocht begint om 10:00 uur en de middagtocht om 15:30 uur.
www.bajabikes.eu/nl/tours-in-milaan

Santa Maria delle Grazie

Aan de Corso Magenta is het vijftiende eeuwse klooster Santa Maria delle Grazie gelegen. Dit rustigere deel van Milaan wordt vooral bezocht om de beroemde muurschildering van Leonardo da Vinci’s “Het Laatste Avondmaal” (Cenacolo Vinciano) te bewonderen. Let op, hiervoor dien je wel vooraf te reserveren. Het Piazza Santa Maria delle Grazie plein aangrenzend aan dit klooster is uitermate geschikt als rustpunt.
www.milaantop10.nl/het-laatste-avondmaal.htm

Navigli

Als mooiste wijk van Milaan mag Navigli dagelijks rekenen op duizenden bezoekers. De knusse straten worden middels kleine bruggetjes en kanalen met elkaar verbonden. ‘s Avonds worden de terrassen gevuld met mensen die er graag een hapje eten of een lekker drankje doen. Regelmatig zijn er kramen te vinden bij Porta Ticinese waarop kunstenaars en andere handelsgeesten hun waar aan de man brengen. Zeker in de weekenden is de wijk Navigli enorm populair. Met name rondom de kanalen Naviglio Grande en Naviglio Pavese kan het later op de avond erg druk worden.

Parco Sempione

Aangrenzend aan Castello Sforzesco is het stadspark Parco Sempione gelegen. Het uitgestrekte gebied heeft meerdere monumenten, waterpartijen, bruggen en heel veel groen. Op zonnige dagen zijn er veel mensen in het park die er picknicken, voetballen, een boek lezen of gewoon genieten van al het moois dat het park te bieden heeft. Het amfitheater ‘Arena Civica’ uit 1807 weerspiegelt de neoklassieke architectuur uit die tijd. En vanaf de Torre Branca heb je een weids uitzicht over het gehele gebied. Vanaf de ruim honderd meter hoge ijzeren toren zie je veel herkenningspunten zoals de Duomo. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de in het park gelegen stadspoort Porta Sempione met daarin de ‘boog van de vrede’ Arco della Pace. Het park werd ontworpen door de Italiaanse architect Emilio Alemagna.
www.milaantop10.nl/parco-sempione.htm

Torre Branca

De ruim honderd meter hoge ijzeren Branca toren werd ontworpen door de architect Giò Ponti. Omstreeks het jaar 1933 werd de toren feestelijk geopend als Torre Littoria. Pas in 2002, na een restauratie, werd de toren omgedoopt tot Torre Branca de naam van de financier Distelleria Fratelli Branca. Door middel van een lift bereik je in ongeveer een minuut het hooggelegen platform. Vanaf hier kun je op heldere dagen tot aan de Alpen kijken.

San Siro

Het Stadio Giuseppe Meazza wordt afgekort tot San Siro. Menig voetbal liefhebber of inwoner van Milaan weet direct waar je het over hebt. Namelijk hét voetbalstadion van Milaan. Deze thuishaven van AC Milaan werd al in 1925 gebouwd in de wijk San Siro. Ondertussen hebben er al een aantal renovaties plaatsgevonden. Behalve voetbalwedstrijden wordt het stadion ook wel gebruikt voor concerten van verschillende artiesten. In het verleden heeft men hier Michael Jackson, Bob Marley, The Rolling Stones, Madonna en Robbie Williams mogen ontvangen. In het San Siro stadion is ook museum gevestigd waar allerlei voorwerpen, foto’s en ander materiaal uit de voetbalgeschiedenis te bewonderen is.
www.sansiro.net

De Gouden Vierhoek

Winkelen kun je goed en uitgebreid in een stad als Milaan. Niet alleen in Galleria Vittiorio Emanuele kijk je je ogen uit. Ook de straten in de directe omgeving zullen een winkelhart sneller doen kloppen. Heb je wat meer geld dan gemiddeld te besteden en bezoek je graag een adres van Valentino, Chanel, Louis Vuitton, Missoni of Etro dan ben je in de ‘Gouden Vierhoek’ op het juiste adres. Deze vierhoek beslaan de straten Via Manzoni, Via Monte Napoleone, Corso Venezia en Via della Spiga. Je kijkt hier je ogen uit.

Galleria Vittorio Emanuele

Het oudste en mooiste overdekte winkelcentrum van Milaan is zonder twijfel Galleria Vittorio Emanuele. Rond 1870 werd het winkelcentrum gebouwd naar een ontwerp van de Italiaanse architect Guiseppe Mengoni. Een ontwerp dat later zijn leven kostte, aangezien hij er vlak voordat het af was stierf. De Galleria Vittoria Emanuele heeft behalve prachtige architectuur een aantal noemenswaardige winkels te bieden. Je treft er onder andere een vestiging van Gucci, Prada, Louis Vuitton, maar ook McDonalds, een boekenwinkel en verschillende restaurants. De prachtige glazen koepel geeft een mysterieuze lichtinval waarbij de mozaïekvloer uitstekend tot zijn recht komt.

Ferrari Store

Een paar straten achter de Galleria Vittorio Emanuele is een Ferrari winkel te vinden aan de Piazza del Liberty. Alles omtrent dit Italiaanse automerk is hier voorradig, behalve de auto’s zelf. Natuurlijk zijn er wel miniatuur varianten, kleding, tassen, horloges, petten en ander accessoires voorhanden. Voor de echte liefhebbers zijn er tevens gesigneerde artikelen te koop van onder andere Fernando Alonso en Filipe Massa.
http://store.ferrari.com/it/

Castello Sforzesco

Eenmaal aangekomen bij Castello Sforzesco word je verwelkomt door een zeer fraai fontein. Het paleis werd al in de vijftiende eeuw gebouwd op de resten van een voormalige vesting. Dit werd gedaan in opdracht van de Hertog van Milaan Francesco I Sforza. Behalve als paleis heeft Castello Sforzesco ook gefungeerd als militaire vesting. Door de jaren heen is er veel verbouwd, gesloopt, gerestaureerd en opnieuw gebouwd. Tegenwoordig is Castello Sforzesco een symbool van de stad Milaan waar je verschillende musea, het stadspark ‘Parco Sempione’ en het prachtige fontein bezoekt.
www.milanocastello.it

Teatro alla Scala

Deze mooiste opera van Italië mag jaarlijks op duizenden bezoekers rekenen. Al sinds de oprichting in 1778 is het opera gebouw een groot succes. La Scala, zoals men haar graag noemt, heeft nog altijd niet ingeboet op populariteit. De neoklassieke inrichting is nog altijd van uitmuntende kwaliteit. Marmeren zuilen, kristallen kroonluchters, gouden details en dikke tapijten sieren dit overweldigende theater met al zijn pracht. Naast Teatro alla Scala is het La Scala Museum te vinden. De kostuum die hier te bewonderen zijn gaan zeer ver terug in de tijd.
www.teatroallascala.org/

Torre Velasca

Het opmerkelijke bouwwerk Torre Velasca kenmerkt het begin van de Italiaanse moderne architectuur. De architecten Gian Luigi Banfi, Lodovico Barbiano di Belgiojoso, Enrico Peressutti en Ernesto Nathan Rogers hebben getracht om een nieuwe invulling aan de stad te geven. De Torre Velasca is ongeveer honderd meter hoog en heeft een opvallende vierkante top. Hiermee wordt een verband gelegd naar forten zoals die in het verleden voorkwamen. De toren is gelegen aan de Piazza Velasca, niet ver van de Universiteit van Milaan ‘Università degli Studi di Milano’.

Gardini Publici Indro Montanelli

Dit gezellige groene stadspark van Milaan is een heerlijk rustpunt van de soms erg drukke stad. Als oudste stadspark mag het dagelijks genieten van honderden bezoekers die de rust er erg waarderen. In het Gardini Publici tref je behalve een aantal monumenten ook een zeventiende-eeuws paleis ‘Palazzo Dugnani’, het Natural History Museum en het Ulrico Hoepli Planetarium.

Pirellitoren

De welbekende autobanden fabrikant Pirelli heeft sinds 1960 zijn eigen wolkenkrabber. De Pirellitoren is dan ook gebouwd op de plek waar de allereerste fabriek van Pirelli stond in Milaan. De honderdzevenentwintig meter tellende toren werd gebouwd naar een idee van de architect Giò Ponti en ingenieur Pier Luigi Nervi. Door hun krachten samen te bundelen kwamen zij met dit toonaangevende betonnen bouwwerk. Het slanke silhouet heeft lang als hoogste gebouw van Milaan geregeerd. Ondertussen zijn er meer hogere gebouwen te vinden.

Sint Laurensbasiliek

Het aanzicht van de Sint Laurensbasiliek verteld je direct dat er meerdere bouwstijlen zijn te bespeuren. Oudste delen van deze kerk dateren dan ook uit de vierde eeuw. Op en naast deze oude fundamenten zijn door de jaren heen heel wat delen vernieuwd, aangepast en bijgebouwd. Rond de elfde eeuw zouden er op het plein ‘Piazza della Vetra’ achter de Sint Laurensbasiliek executies worden uitgevoerd. Het interieur van de Sant’Aquilino kapel is vrij sober. Maar het mozaïeken kunstwerk ‘Tradito legis’ is zeker een bezoekje waard.

Basiliek Sint Ambrosius

De krachtige leider en bisschop Ambrosius van Milaan richtte omstreeks de vierde eeuw een kerk op. Hiermee startte hij zijn strijd tegen de Arianen, aanhangers van het tegenwoordig beter bekende unitarisme. De door geweld en veroudering vervallen kerk is omstreeks de twaalfde eeuw opnieuw gebouwd. Door de eeuwen heen heeft het meerder functies vervuld zoals die van een militair hospitaal. Restauratie na de Tweede Wereldoorlog hebben geresulteerd in een prachtig historisch bouwwerk waarbij oude details goed in ere zijn gehouden. Het oudste deel is zichtbaar in de kleine kapel met gouden koepel van San Vittore in Ciel d’Oro.
www.basilicasantambrogio.it

Musea in Milaan

Op deze pagina ontbreken de musea van Milaan. Deze staan op een speciale pagina met musea in Milaan.

Bijzondere plaatsen in Milaan

De site bijzondereplaatsen.nl heeft over een aantal musea, bezienswaardigheden en locaties in Milaan aandacht besteed op hun site:

Basilica di San Lorenzo Maggiore
Basilica di Sant'Ambrogio
Cimitero Monumentale
CityLife Milano
Dom van Milaan
Gouden Vierhoek
Milano Centrale
Navigli
Parco Sempione
Pinacoteca di Brera
Porta Nuova
San Siro
Teatro all Scala

Meer info over Milaan

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Milaan:
5x zien & doen in Milaan
alles over Milaan
bijzondere plaatsen in Milaan
goedkoop naar Milaan
Milaan in één dag
Milaan informatie
Milaan startpagina
Milaan tips
Milaan top 10
Milaan weer & klimaat

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy