Bezienswaardigheden in Milaan

Als je naar Milaan reist zul je dat waarschijnlijk niet alleen doen om te winkelen of te genieten van de overheerlijke Italiaanse keuken. De kans is groot dat je ook wat wilt gaan zien in het prachtige Milaan. Gelukkig heeft de stad op dat gebied voldoende te bieden. Zo staan er indrukwekkende kerken zoals de bekende Dom van Milaan en vind je in het hart van de stad diverse andere gebouwen die zeker de moeite waard zijn.

We hebben op deze pagina een overzicht gemaakt van noemenswaardige bezienswaardigheden in Milaan.

Regel alvast je tickets en tours

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Milaan bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je stedentrip naar Milaan.

Wees er wel zeker van dat je op tijd boekt, want vol=vol en op=op. De belangrijkste highlights in Milaan hebben vaak beperkt plek.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Milaan
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Milaan via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Milaan via GetYourGuide

Voordeel met de Milaan City Card

De voordelige Milaan City Card is een echte aanrader als je Milaan gaat bezoeken. Je schaft hiermee in één keer toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Milaan aan. Waar mogelijk kies je meteen de data en eventuele tijdvakken voor populaire attracties zoals de Kathedraal van Milaan (Duomo di Milano). Je kunt de tickets van de Milaan City Card mobiel opslaan. Je hoeft geen losse entreetickets mee te nemen.

Dit zit er inbegrepen in de Milaan City Card:

✅ snelle toegang tot het museum van één van de meest iconische personen aller tijden: Leonardo Da Vinci
✅ toegang tot het dakterras en het museum van de Kathedraal van Milaan
✅ toegang tot Castello Sforzesco
✅ 10% korting op alle andere attracties in Milaan

De Milaan City Card is een exclusief product van Tiqets.com, de marktleider op het gebied van city passes. De Milaan City Card is alleen via internet te koop:

Bekijk en boek de Milaan City Card

Het Laatste Avondmaal

Aan de Corso Magenta is het vijftiende eeuwse klooster Santa Maria delle Grazie gelegen. Dit rustigere deel van Milaan wordt vooral bezocht om de beroemde muurschildering van Leonardo da Vinci’s “Het Laatste Avondmaal” (Cenacolo Vinciano) te bewonderen. Let op, hiervoor dien je wel vooraf te reserveren. Het Piazza Santa Maria delle Grazie plein aangrenzend aan dit klooster is uitermate geschikt als rustpunt.

Het Laatste Avondmaal is een 15e eeuwse muurschildering die gemaakt is door Leonardo da Vinci. Opdrachtgever was zijn beschermheer hertog Ludovico Sforza. Het fresco is te zien in Santa Maria delle Grazie, een vijftiende-eeuwse kerk in Milaan. Het schilderwerk toont het Laatste Avondmaal van Jezus zoals het in de Bijbel beschreven is. De 460 bij 880 centimeter grote schildering is alleen maar te zien op reservering.

Tegenwoordig moet je vaak maanden van tevoren reserveren om het Laatste Avondmaal te kunnen aanschouwen. Er is echter een truc om pakweg vanaf een week vooraf nog te kunnen reserveren. Dat kan door een combinatie van Laatste Avondmaal-tickets met de hop-on-hop-off bus te kopen. Ticketverkoper Tiqets.com heeft exclusief voor deze combiverkoop altijd wel wat tickets beschikbaar waarmee je het Laatste Avondmaal kunt bewonderen.

Bekijk de Laatste Avondmaal-tickets bij Tiqets.com

Leonardo Da Vinci´s Laatste Avondmaal

Duomo Santa Maria Nascente

De kathedraal van Milaan oftewel de Dom van Milaan is zeker een fantastisch stukje architectuur. Het ruim honderdvijftig meter lange kerkgebouw is daarom alleen al de meest bezochte attractie van Milaan. Vanaf de veertiende eeuw tot de twintigste eeuw is er gebouwd aan dit meesterlijke bouwwerk wat ook wel kortweg del Duomo wordt genoemd. Voor het ontwerp werden personen als Pellegrino Tibaldi en Carlo Amati benaderd. Uitzonderlijk zijn de ontelbare beelden die op elk puntje van de Dom prijken. Wanneer je besluit om per trap of per lift het hoogste punt van de Duomo Santa Maria Nascente te bezoeken, wordt je beloond met een werkelijk waanzinnig uitzicht over de wereldstad Milaan. Al lopend over het dak kun de duizenden beelden van dichtbij bewonderen.

Het Piazza del Duomo is een druk bezocht plein direct aan de Duomo. Groepen toeristen fotograferen er de beroemde kathedraal en starten vaak vanaf hier een wandeltocht door het centrum. De bekende winkelgalerie ‘Galleria Vittorio Emanuel’ heeft zijn hoofdingang aan het Piazza del Duomo.

Tegenwoordig moet je entreetickets kopen om de Dom van Milaan te kunnen bezoeken. Een basisticket geeft je entree tot de kathedraal zelf. Tegen betaling van een toeslag kun je ook het museum en het baptisterium bezoeken. Met de duurste tickets kun je ook het dak van dit indrukwekkende gotische bouwwerk bezoeken. Daar kun je niet alleen van de stijlelementen van het gebouw genieten, maar ook van het fraaie uitzicht over de stad. Let op: er zijn twee soorten tickets voor bezoek aan het dak. De goedkoopste biedt toegang via de trap. Met de wat duurdere entreekaartjes mag je per lift naar boven gaan.

Vermijd de wachtrij: koop alvast je entreetickets tot de Duomo

Je kunt overigens ook gewoon ter plaatse entreetickets kopen, maar dat betekent vaak wel dat je een lange wachtrij moet doorstaan voordat je je tickets kunt kopen en naar binnen kunt gaan.

Op onze pagina over de Dom van Milaan lees je uitgebreide informatie over de Duomo, de geschiedenis van de dom en de bezienswaardigheden die je er kunt bewonderen.

De Dom van Milaan

Brera

In Brera, de voormalige kunstenaars wijk van Milaan, zijn enkele leuke plekjes te ontdekken. De wijk barst van de kunstgalerijen, markten, antiekwinkels en andere kleine boetieks. De gemoedelijke sfeer die er heerst zie je terug in de restaurants en cafe’s. Hier prijkt er vooral een dagmenu op de kaart voor een zeer schappelijke prijs. In het museum Pinacoteca Nazional di Brera tref je grootse namen uit de kunstgeschiedenis van Italië en andere landen uit Europa. Eenmaal aan de wandel in Brera, dan kom je vanzelf langs plekjes met achttiende-eeuwse paleizen en de oude kerk San Simpliciano.

Meer info de wijk Brera

De wijk Brera in Milaan

Cimitero Monumentale

De meest bekende begraafplaats van Milaan is het Cimitero Monumentale. Sinds het kerkhof opende in 1866 heeft het heel wat prominente overledenen mogen ontvangen. De graven en tombes werden gezien als een weerspiegeling van diens status in de maatschappij. De rijkelijke decoraties en opmerkelijke afmetingen vormen eigenlijk een soort openluchtmuseum met verschillende bouwstijlen uit de geschiedenis. In het jaar 1876 kwam het Cimitero Monumentale volop in het nieuws, omdat hier het eerste Europese crematorium werd geopend naar een idee van koopman Alberto Keller.

Cimitero Monumentale

Navigli

Als gezellligste wijk van Milaan mag Navigli dagelijks rekenen op duizenden bezoekers. De knusse straten worden middels kleine bruggetjes en kanalen met elkaar verbonden. ‘s Avonds worden de terrassen gevuld met mensen die er graag een hapje eten of een lekker drankje doen. Regelmatig zijn er kramen te vinden bij Porta Ticinese waarop kunstenaars en andere handelsgeesten hun waar aan de man brengen. Zeker in de weekenden is de wijk Navigli enorm populair. Met name rondom de kanalen Naviglio Grande en Naviglio Pavese kan het later op de avond erg druk worden.

Kanaal in Navigli

Parco Sempione

Aangrenzend aan Castello Sforzesco is het stadspark Parco Sempione gelegen. Het uitgestrekte gebied heeft meerdere monumenten, waterpartijen, bruggen en heel veel groen. Op zonnige dagen zijn er veel mensen in het park die er picknicken, voetballen, een boek lezen of gewoon genieten van al het moois dat het park te bieden heeft. Het amfitheater ‘Arena Civica’ uit 1807 weerspiegelt de neoklassieke architectuur uit die tijd. En vanaf de Torre Branca heb je een weids uitzicht over het gehele gebied. Vanaf de ruim honderd meter hoge ijzeren toren zie je veel herkenningspunten zoals de Duomo. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de in het park gelegen stadspoort Porta Sempione met daarin de ‘boog van de vrede’ Arco della Pace. Het park werd ontworpen door de Italiaanse architect Emilio Alemagna.

Meer info over Parco Sempione

Parco Sempione

Torre Branca

De ruim honderd meter hoge ijzeren Branca toren werd ontworpen door de architect Giò Ponti. Omstreeks het jaar 1933 werd de toren feestelijk geopend als Torre Littoria. Pas in 2002, na een restauratie, werd de toren omgedoopt tot Torre Branca de naam van de financier Distelleria Fratelli Branca. Door middel van een lift bereik je in ongeveer een minuut het hooggelegen platform. Vanaf hier kun je op heldere dagen tot aan de Alpen kijken.

Torre Branca

San Siro

Het Stadio Giuseppe Meazza wordt afgekort tot San Siro. Menig voetbal liefhebber of inwoner van Milaan weet direct waar je het over hebt. Namelijk hét voetbalstadion van Milaan. Deze thuishaven van AC Milaan werd al in 1925 gebouwd in de wijk San Siro. Ondertussen hebben er al een aantal renovaties plaatsgevonden. Behalve voetbalwedstrijden wordt het stadion ook wel gebruikt voor concerten van verschillende artiesten. In het verleden heeft men hier Michael Jackson, Bob Marley, The Rolling Stones, Madonna en Robbie Williams mogen ontvangen. In het San Siro stadion is ook museum gevestigd waar allerlei voorwerpen, foto’s en ander materiaal uit de voetbalgeschiedenis te bewonderen is.

Bezoek het stadion!
Wil je de kleedkamers zien waar de voetballegendes van AC Milan en Internazionale hun voetbalschoenen aangetrokken hebben, hun overwinningen gevierd hebben en hun laatste tactische besprekingen voor de wedstrijd gevoerd hebben? Wil je het veld en de tribunes van het stadion met eigen ogen aanschouwen? Wil je het San Siro Museum bezoeken? Dat kan!

De San Siro Stadion Tour biedt jou toegang tot het stadion van AC Milan en Internazionale. De rondleiding wordt door middel van bordjes aangeduid. Je kunt dus in eigen tempo de hele tour doen. De San Siro Stadion Tour kan 7 dagen per week gedaan worden van 9 tot 18 uur. Op sommige feestdagen (o.a. Nieuwjaarsdag, eerste kerstdag en eerste paasdag) is het San Siro niet toegankelijk via de stadion tour. Op wedstrijddagen gelden er vaak aangepaste tijden.

Het kan druk zijn bij het stadion. Wil je de wachtrijen ontlopen en direct naar binnen gaan? Koop dan je tickets voor het San Siro vooraf via internet.

reserveer hier de tickets voor de San Siro Stadiontour

Het stadion is goed bereikbaar, bijvoorbeeld met de hop-on-hop-off bus die speciaal voor toeristen bedoeld is. Naast de tour en het museum zijn er ook een fan shop van AC Milan en Inter Milan aanwezig.

Het veld en de tribunes van het San Siro stadion in Milaan.

Ferrari Store

Een paar straten achter de Galleria Vittorio Emanuele is een Ferrari winkel te vinden aan de Piazza del Liberty. Alles omtrent dit Italiaanse automerk is hier voorradig, behalve de auto’s zelf. Natuurlijk zijn er wel miniatuur varianten, kleding, tassen, horloges, petten en ander accessoires voorhanden. Voor de echte liefhebbers zijn er tevens gesigneerde artikelen te koop van onder andere Fernando Alonso en Filipe Massa. Heb je echte auto(sport)liefhebbers in de familie- of vriendenkring dan is de Ferrari Store natuurlijk een ideale plek om een cadeau te kopen.

De Ferrari Store in Milaan

Castello Sforzesco

Eenmaal aangekomen bij Castello Sforzesco word je verwelkomt door een zeer fraai fontein. Het paleis werd al in de vijftiende eeuw gebouwd op de resten van een voormalige vesting. Dit werd gedaan in opdracht van de Hertog van Milaan Francesco I Sforza. Behalve als paleis heeft Castello Sforzesco ook gefungeerd als militaire vesting. Door de jaren heen is er veel verbouwd, gesloopt, gerestaureerd en opnieuw gebouwd. Tegenwoordig is Castello Sforzesco een symbool van de stad Milaan waar je verschillende musea, het stadspark ‘Parco Sempione’ en het prachtige fontein bezoekt.

Meer info over Castello Sforzesco

Castello Sforzesco

Teatro alla Scala

Deze mooiste opera van Italië mag jaarlijks op duizenden bezoekers rekenen. Al sinds de oprichting in 1778 is het opera gebouw een groot succes. La Scala, zoals men haar graag noemt, heeft nog altijd niet ingeboet op populariteit. De neoklassieke inrichting is nog altijd van uitmuntende kwaliteit. Marmeren zuilen, kristallen kroonluchters, gouden details en dikke tapijten sieren dit overweldigende theater met al zijn pracht. Naast Teatro alla Scala is het La Scala Museum te vinden. De kostuum die hier te bewonderen zijn gaan zeer ver terug in de tijd.

Meer info over Teatro alle Scala

Teatro alla Scala

Torre Velasca

Het opmerkelijke bouwwerk Torre Velasca kenmerkt het begin van de Italiaanse moderne architectuur. De architecten Gian Luigi Banfi, Lodovico Barbiano di Belgiojoso, Enrico Peressutti en Ernesto Nathan Rogers hebben getracht om een nieuwe invulling aan de stad te geven. De Torre Velasca is ongeveer honderd meter hoog en heeft een opvallende vierkante top. Hiermee wordt een verband gelegd naar forten zoals die in het verleden voorkwamen. De toren is gelegen aan de Piazza Velasca, niet ver van de Universiteit van Milaan ‘Università degli Studi di Milano’.

De Torre Velasca torent boven de rest van de gebouwen uit.

Gardini Publici Indro Montanelli

Parken zijn belangrijk in grote steden. Ze zorgen voor groen en voor ruimte voor de inwoners om te ontspannen. In Milaan is Gardini Publici Indro Montanelli een populaire groene oase binnen al het beton, steen, glas en staal van de stad. Dit gezellige groene stadspark van Milaan is een heerlijk rustpunt van de soms erg drukke stad. Als oudste stadspark mag het dagelijks genieten van honderden bezoekers die de rust er erg waarderen. In het Gardini Publici tref je behalve een aantal monumenten ook een zeventiende-eeuws paleis ‘Palazzo Dugnani’, het Natural History Museum en het Ulrico Hoepli Planetarium.

Gardini Publici Indro Montanelli

Sint Laurensbasiliek

Het aanzicht van de Sint Laurensbasiliek vertelt je direct dat er meerdere bouwstijlen zijn te bespeuren. Oudste delen van deze kerk dateren dan ook uit de vierde eeuw. Op en naast deze oude fundamenten zijn door de jaren heen heel wat delen vernieuwd, aangepast en bijgebouwd. Rond de elfde eeuw zouden er op het plein ‘Piazza della Vetra’ achter de Sint Laurensbasiliek executies worden uitgevoerd. Het interieur van de Sant’Aquilino kapel is vrij sober. Maar het mozaïeken kunstwerk ‘Tradito legis’ is zeker een bezoekje waard.

Sint Laurensbasiliek

Basiliek Sint Ambrosius

De krachtige leider en bisschop Ambrosius van Milaan richtte omstreeks de vierde eeuw een kerk op. Hiermee startte hij zijn strijd tegen de Arianen, aanhangers van het tegenwoordig beter bekende unitarisme. De door geweld en veroudering vervallen kerk is omstreeks de twaalfde eeuw opnieuw gebouwd. Door de eeuwen heen heeft het meerder functies vervuld zoals die van een militair hospitaal. Restauratie na de Tweede Wereldoorlog hebben geresulteerd in een prachtig historisch bouwwerk waarbij oude details goed in ere zijn gehouden. Het oudste deel is zichtbaar in de kleine kapel met gouden koepel van San Vittore in Ciel d’Oro.

Basiliek Sint Ambrosius

Pirellitoren

De welbekende autobanden fabrikant Pirelli heeft sinds 1960 zijn eigen wolkenkrabber. De Pirellitoren is dan ook gebouwd op de plek waar de allereerste fabriek van Pirelli stond in Milaan. De honderdzevenentwintig meter tellende toren werd gebouwd naar een idee van de architect Giò Ponti en ingenieur Pier Luigi Nervi. Door hun krachten samen te bundelen kwamen zij met dit toonaangevende betonnen bouwwerk. Het slanke silhouet heeft lang als hoogste gebouw van Milaan geregeerd. Ondertussen zijn er meer hogere gebouwen te vinden.

Pirellitoren